Terug naar de kindertijd

Ooit waren we een klein bedrijf dat houten manden verkocht in een afgelegen Zweeds dorp. Tegenwoordig hebben we internationaal succes. Hoe is het allemaal gekomen? Een korte samenvatting.

Het begon allemaal met een jongen die Ivar heette

Het verhaal van BRIO begint met een jongen genaamd Ivar Bengtsson, een geboren ondernemer, investeert zijn spaargeld van 77 SEK in het verkopen van houten manden in Denemarken. En op de prille leeftijd van 18, maakte Ivar z'n eerste winst die hij graag weer wil investeren.

1884

Houten manden banen de weg

In 1884 verhuizen Ivar en zijn vrouw Sissa Persdotter naar een dorp vlakbij Osby en ze gaan door met het verkopen van houten manden. De zaken gaan goed in Zweden - de manden zijn betaalbaar en duurzaam en BRIO’s focus op kwaliteitsproducten is begonnen.

1907

Ivar en zijn familie verhuisden in 1902 naar Osby. Het bedrijf wordt groter en het productassortiment groeit. In 1907 staan er in totaal 170 producten in de catalogus. In deze tijd maakt ook een klein, lokaal geproduceerd paard – het Osby paard – zijn debuut als het eerste speelgoed van het bedrijf.

1908

BRIO is opgericht

Ivar en Sissa doen het bedrijf in 1908 over aan hun drie zonen Viktor, Anton en Emil, en het jaar daarna is BRIO – een acroniem voor de Ivarsson broers uit Osby – opgericht. Het bedrijf doet het goed en het productassortiment breidt zich razendsnel uit door het importeren van goederen. Speelgoed is een essentieel onderdeel van het productassortiment en het bedrijf begint met het importeren van Duitse kinderwagens in 1920.

1936

Het BRIO logo was geboren

In 1934, begon BRIO met het verkopen van speelgoed met het woord "BRIO" erop, en het eerste BRIO logo verscheen op geselecteerde producten, zoals twee rood geschilderde houten speelgoedtrucks. Winkeliers werd een BRIO bord aangeboden met het BRIO logo erop.

1947

BRIO begint met het produceren van kinderwagens

Het tekort aan producten tijdens de oorlog is ook één van de redenen dat BRIO investeert in het produceren van eigen kinderwagens. In 1947, heeft BRIO zijn eigen fabriek die kinderwagens produceert.

1958

Veel van ons populairste speelgoed is geboren

Dit is het jaar van de introductie van de miniatuur treinset, de teckel en onze stapelclown. Onnodig te zeggen - een heel belangrijk jaar in de geschiedenis van BRIO!

1957-
1978

BRIO gaat internationaal

De drie broers runnen BRIO totdat de fakkel wordt overgedragen aan Antons zoon Lennart. Lennart wordt de CEO of BRIO tussen 1952 en 1978 en brengt het bedrijf op internationaal niveau.

1984

BRIO Lekoseum gaat open

Om het plezier van het spelen en de rijke geschiedenis van ons bedrijf te vieren, opent BRIO een speelgoedmuseum in de vroegere opslagplaats in Osby. Het museum heet het BRIO Lekoseum, wat betekent 'speelmuseum'. In 2014 werd het Lekoseum veranderd in een stichting. Bezoek - www.lekoseum.se/in-english - voor meer informatie.

2014

Vier 130 jaar nooit oud worden

In 2014 vieren we ons 130-jarige jubileum. In plaats van terug te kijken en het profileren van baanbrekende mijlpalen hebben we besloten om bij te dragen aan het belang van spelen, het vieren van het kind in ons. Dit is belangrijk in een tijd waarin gratis spelen steeds minder een rol krijgt, ondanks het feit dat we weten dat spelen de sleutel is voor zowel de ontwikkeling als creativiteit van zowel kinderen als volwassenen. Stop nooit met spelen!

Vandaag – nog steeds hard aan het werk om vrolijke jeugdherinneringen te maken

In 2002 verhuisden delen van onze productie naar het buitenland. Het hoofdkantoor van BRIO zit nu in de stad Malmö, maar het Lekoseum is nog steeds in Osby. Gedurende 2013 heeft BRIO z'n afdelingen op het gebied van kinderwagens, autostoelen en meubels afgestoten aan Britax. In januari 2015 heeft de Ravensburger Group BRIO gekocht van de Zweedse investeerder Proventus. Tegenwoordig werkt BRIO - zoals altijd - hard aan het ontwikkelen van nieuw speelgoed voor kinderen. Sommige van de oude favorieten zijn gemoderniseerd en een heleboel andere zijn helemaal nieuw.

Hofleverancier in Zweden

BRIO is hofleverancier in Zweden sinds 1940. Deze traditie leeft nog steeds - in 2012 koos kroonprinses Victoria een speciaal ontworpen blauwe BRIO kinderwagen voor haar dochtertje prinses Estelle.