Werken met autoriteiten

BRIO is al jarenlang actief betrokken bij het opstellen van veiligheidsregels voor kinderspeelgoed

BRIO is één van de oprichters van de eerste Europese Speelgoedassociatie, opgericht in 1958 in Brussel, waarin speelgoedproducenten en speelgoedverkopers uit Europa samenkwamen. Begin 1990 is de organisatie gesplitst in twee instanties, TME (Toy Manufacturers of Europe, dat later veranderde in TIE - Toy Industrie Europe) en TTE (Toy Traders of Europe). Dag Ivarsson van BRIO was van 1998 tot 2006 voorzitter van TTE. In 2012 werd BRIO volwaardig lid van TIE met Göran Kullberg als vertegenwoordiger van BRIO.

BRIO is actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Speelgoednorm door de werkzaamheden van één van BRIO's werknemers, Gunnar Castegren. Al in 1972, toen de Zweedse Consumentenautoriteit werd opgericht, had Gunnar gesprekken over de veiligheid van speelgoed met deze nieuw opgerichte instantie. "In 1983 werd een nieuwe Zweedse norm ""Speelgoed - mechanische en fysieke eigenschappen"" gepubliceerd."

Halverwege de jaren ´80 van de vorige eeuw begon de EU met het opstellen van de eerste richtlijn voor de veiligheid van speelgoed en Gunnar Castegren werd benoemd tot één van de Zweedse vertegenwoordigers in deze werkgroep. In de loop der tijd heeft Gunnar tot zijn pensioen in 2004 gewerkt als ambassadeur voor veiligheid van speelgoed van BRIO, alsmede als voorzitter, en hij heeft geholpen bij het opstellen van nieuwe speelgoedveiligheidsrichtlijnen en -normen binnen de EU. In 1988 werd Gunnar benoemd tot Zweedse vertegenwoordiger van ICTI (International Council Toy Industries), een organisatie die verantwoordelijk is voor het ICTI-zorgproces betreffende werkomstandigheden.

Samenwerking om de hoeveelheid chemische substanties in speelgoed terug te brengen

In Zweden heeft BRIO, samen met andere speelgoedproducenten als LEGO, Micki, Egmont, IKEA, Class Ohlsson en ICA, deelgenomen aan een vrijwillig initiatief waarbij onderzocht werd hoe chemicaliën in speelgoed in grotere mate verminderd kunnen worden dan wettelijk vereist is. Het initiatief “Giftfri vardag” is gestart door de minister van milieu van Zweden en werd georganiseerd door het Zweedse chemicaliënbureau van 2011 tot 2014. De bedoeling is dat de ervaringen van dit initiatief gedeeld worden met andere bedrijven, autoriteiten en handelsorganisaties.